Scooter rijbewijs

Om in Nederland op een scooter te mogen rijden moet men in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer u nog niet in het bezit bent van een motorrijbewijs of autorijbewijs dient u eerst een AM rijbewijs halen voordat u de weg op mag.

Het AM rijexamen bestaat uit een theorie- en een praktijk examen. Vanaf 15,5 jaar oud bent mag u het theorie examen afleggen. Het praktijkexamen mag men pas doen op 16-jarige leeftijd,  het examen mag al wel eerder worden aangevraagd. De examens worden afgenomen door het CBR. Het theorie examen kost € 33,25 en deze kunt u rechtstreeks aanvragen bij het CBR of via een rijschool. Het praktijkexamen kost € 95,00. Uiteraard is het verstandig om eerst lessen te nemen bij een rijschool.


Met een AM rijbewijs mag u op een scooter, bromfiets, snorfiets of brommobiel de weg op. De eerste jaren ( 7 jaar voor 16-17 jarigen en 5 jaar voor 18 jaar en ouder) valt dit rijbewijs onder de categorie “beginnersrijbewijs”. In deze periode gelden er strengere regels voor onder meer rijden onder invloed ( limiet van 0,2 promille) en asociaal weggedrag. Een bekeuring voor een ernstige overtreding levert 1 strafpunt op en bij 3 strafpunten raakt men het rijbewijs voorlopig kwijt en zal er opnieuw rijexamen moeten worden gedaan.

Heeft u inmiddels al een (scooter) rijbewijs en zoekt u een scooterverzekering?

Bereken premie